محبوبیت پادکست طی چند سال اخیر بهطور فزاینده و قابلتوجهی افزایش یافتهاست. تولید پادکست موفق وجوه مختلفی دارد که بدون شک میکروفون یکی از مهمترین آنها است. عوامل بسیاری برای انتخاب میکروفون باید در نظر گرفتهشوند: از قیمت و سیستمهای تکنفره یاچندنفره تا مشخصات فنی همچون انواع کپسول، الگوی برداشت و سیستم کنترلی دستگاه. این عوامل باعث میشوند گزینههای پیشرو خریداران را کمی گیج کنند.
نترسید! مجله ساعی سنتراز تلاش شما برای جستجوی دقیق درمیان گزینههای مطرح و تولید محتوای جالبتوجه حمایت میکند و کمکحال شما در این مسیر است. ما در این مطلب فاکتورهای کلیدی برای انتخاب میکروفون ایدهآل و مطابق با نیازهای پادکست خاص شما را بررسی میکنیم؛ امید است با این کار این موضوع استرسزا به تجربهای جالب و رضایتبخش بدل شود.
چند صدا در این پادکست وجود دارد؟
اولین سوال که در همین آغاز کار مطرح میشود این است: قرار است چند نفر در این پادکست صحبت کنند؟ یا به عبارتی چند صدا در آن وجود دارد؟ تعداد افرادی که قرار است صدای آنها را ضبط کنید میکروفونهای موجود و مناسب را تعیین میکند؛ این امر همچنین به شما کمک میکند بهدرستی تصمیم بگیرید که آیا به یک رابط برای پشتیبانی از سیستم چندنفره نیاز دارید یا خیر.
میکروفون ساده یواسبی (USB) انتخاب مناسبی برای پروژههای تکنفره است که با کمترین قیمت و عملکردی چندمنظوره دارد. این میکروفونها ازطریق رابط سادهی یواسبی، که هم رابط صوتی شما و کامپیوتر است و هم برق موردنیاز میکروفون را تامین میکند، کار میکنند. این طراحی باعث میشود میز کار شما شلوغ نشود و درنتیجه ظاهر مرتبتری داشتهباشد و فکر شما حین ضبط یا استریمکردن پادکست کمتر درگیر شود.
کمهزینهبودن میکروفونهای یواسبی الزاماً بدین معنا نیست که کیفیت صدا و تطبیقپذیری فدای هزینه شده است. با خرید میکروفونهایی همچون USB شما درواقع چهار الگوی ضبط (کاردیود، دوجهتی، تمامجهتی و استریو) را بدون صرف هزینه زیاد در یک الگو دریافت میکنید؛ بدینطریق شما فقط با استفاده از یک میکروفونِ Plug and Play ( میکروفونها یا بهطور کلی سختافزارهایی که پس از اتصال به کامپیوتر بهطور خودکار شناسایی و اجرا میشوند و نیاز به نصب ندارند)
تنظیمهای مختلف را، از ضبط تکنفره یا سولو (الگوی کاریود) تا ضبطهای شلوغ چندنفره (الگوهای تمامجهتی و استریو)، انجام میدهید.
درهرحال شما برای انجام کارهای چندنفره باید از رابطهایی استفاده کنید که چندین تقویتکننده بهمنظور پشتیبانی از هر تعداد میکروفون موردنیاز دارند. رابط صوتی، به بیان ساده، دستگاهی است که به کامپیوتر متصل میشود و سیگنالهای صوتی میکروفون XLR را رقمی میسازد. تقویتکنندههای بهکاررفته در این رابطها برای تقویت خروجی پایهی میکروفونهای XLR لازم هستند؛ تقویتکنندههای باکیفیتتر خروجی صوتی باکیفیتتری نیز فراهم میآورند – صدایی قویتر و تمیزتر، گِین صوتی بیشتر(کنترل بیشتر میزان بلندی صدا قبل از عبور آن از دستگاه الکترونیک)و نویزهای اضافی کمتر.
ممکن است با خودتان فکر کنید که چرا چندین میکروفون USB را همزمان با هم وصل نمیکنیم؟ پاسخ ساده این سوال به موضوع کنترل برمیگردد. بعضی کمپانیها همچون رود نرمافزار ویژهای ارائه میکنند که مسیریابی میکروفون(مسیریابی سیگنال صوتی از میکروفون به میکسر) را به مراتب سادهتر میسازد اما بیشتر میکروفونها محصولاتی خوداتّکا با کنترل محدود هستند. رابط صوتی این امکان را برای شما فراهم میآورد که میکروفونهای خود را با دقت بیشتری مسیریابی و میکس کنید و بدینترتیب رویکردی انعطافپذیرتر برای ضبط پادکستها در اختیار شما قرار میدهد.
چرا بهجای استفاده از یک میکروفون با گستره ضبط وسیع از چندین میکروفون استفاده میکنیم؟ چون رابطهای با چند ورودی شما را قادر میسازند به هریک از افرادی که در پادکست صحبت میکنند یک میکروفون به همراه یک تقویتکننده اختصاص دهید. کیفیت صدا و وضوح آوایی این روش به مراتب از کیفیت صدا و وضوح آوایی تک میکروفون بیشتر است. گزینههای میکس و تولید – که پس از مرحله ضبط پادکست انجام میشوند – در این روش بیشتر است و راههای خلاقانهتری پیش روی شما است.
یواسبی یا ایکسالآر
حال زمان تصمیمگیری شما دربارهی رابط میکروفون فرا رسیدهاست: یواسبی (USB) یا ایکسالآر (XLR). مزیت استفاده از میکروفون XLR برای ورود به دنیای دیجیتال این است که معمولاً شرایطی ایدهآل برای شروع ضبط فراهم میآورد. اگر قصد توسعه سیستم را دارید کابلهای XLR و رابطها اتصال به طیف وسیعی از میکروفونها، قدیمی و جدید، را ممکن میسازند.
ازآنجاکه بخش اعظم دنیای تخصصی ضبط صدا حول تجهیزات مبتنی بر XLR بنا شدهاست بهترین حوزه جهت ساختن بنای مستحکم یادگیری محصولات صوتی نیز XLR است.
گاه ممکن است خرید رابط برای دیجیتالیساختن ورودی میکروفون XLR در نظر برخی افراد همچون محدودیت جلوه کند یا XLR رویکرد بهینهی مناسب برای کسانی که بودجه کم یا سیستم تکصدا دارند نباشد. اما برای کسانیکه بهدنبال بهترین کیفیت، سیستمی با قابلیت رشد یا کنترل دقیق ضبط پادکست هستند XLR و میکسر رابط بهترین انتخاب هستند.
از طرف دیگر روزبهروز بر محبوبیت میکروفونهای USB نزد افرادی که بهتنهایی پادکست میسازند، استریمرها، تولیدکنندگان محتوا افزوده میشود. ساختار این گروه اساساً بدین شرح است: میکروفون آنالوگ استانداردی که درون چارچوبی متشکل از تقویتکننده و مبدل آنالوگ به دیجیتال قرار گرفتهاست بهگونهای که فناوری میکروفون و رابط درون یک ابزار ادغام شدهاست.
این طراحی بسته به کاربرد مدنظر شما مزیتهای گوناگونی ازجمله سهولت کاربرد و هزینه دارد. شما با استفاده از میکروفون USB دیگر نیازی به خرید تعداد زیادی سختافزار خارجی همچون رابطها و میکسرها نخواهید داشت.
معمولاً میکروفونهای USB از مدلهای XLR جمعوجورتر هستند و در بعضی مدلها همچون RØDE NT-USB mini استند رومیزی همراه میکروفون تعبیه شدهاست تا بتوانید میکروفون را، بدون نیاز به خریدن لوازم جانبی اضافی، بهگونهای روی میز کار خود قرار دهید که ضبط ایدهآل و بیدردسری را تجربه کنید.
کاندنسر درمقابل داینامیک
بهمحض آنکه میکروفون USB یا XLR را انتخاب کنید، صرف نظر از آنکه چند نفر در این پادکست همراه شما صحبت میکنند، دو انتخاب اصلی خواهیدداشت: میکروفونهای کاندنسر یا داینامیک. این دو فناوری عمدتاً بهواسطه نحوه ضبط صدا با یکدیگر تفاوت دارند و درنتیجهی بسته به کاربرد مزایا و معایب متعددی نیز دارند.
میکروفونهای کاندنسر از کپسولی بسیار کوچک و حساس استفاده میکنند و برخلاف میکروفونهای داینامیک به ورودی جریان برق از تقویتکننده، که برق فانتوم نامیده میشود، نیاز دارند؛ یعنی میکروفون کاندنسر به رابطی برای تامین برق نیاز دارد (برق میکروفونهای کاندنسر USB با رابط USB تامین میشود.)
کاندنسرها محدوده فرکانس دریافتی وسیعتر و محدوده دینامیکی جزئیتر، دقیقتر و بزرگتری دارند – برخلاف آنچه ظاهراً میکروفون داینامیک نام گرفتهاست. اما این نوع میکروفون معایبی نیز دارد: این میکروفونها درمقایسه با مشابه های داینامیک خود نسبت به اعوعاج صوت و فشار صوتی بیشازحد آسیبپذیرتر هستند. حساسیت این میکروفونها در بعضی فضاهای ضبط پادکست ممکن است بیشازحد جلوه کند چراکه حتی بازتابهای صوتی زیاد در فضاهای اصلاحنشده یا حتی همسایگان و هماتاقیهای پرسروصدا نیز برای بعضی میکروفونهای کاندنسر اصوات بلندی محسوب میشوند و حساسیت آنها را برمیانگیزند.
میکروفونهای داینامیک از سیمپیچ الکترومغناطیسی کوچکی استفاده میکند که در بیشتر موارد کاملاً کنشگیر است یعنی این میکروفونها بدون نیاز به برق خارجی کار میکنند. علاوه بر این طراحی میکروفونهای داینامیک از کاندنسرها سادهتر است و بنابراین معمولاً دوام و مقاومت آنها نیز از همتایان کاندنسرشان بیشتر است. حساسیت کمتر این میکروفونها احتمال ضبط اصوات صوتی ناخواسته از بازتابها یا نویزهای محیطی را کاهش میدهد.
با استفاده از میکروفونهای داینامیک دیگر نیازی نیست نگران آن باشید که رطوبت یا قطرات تنفسی تصادفی به کپسول میکروفون شما آسیب بزنند؛ معمولاً این میکروفونها سطوحی با فشار صوتی بالاتر را نیز دریافت میکنند و بنابراین میتوانید با اطمینان خاطر تا آنجا که میخواهید صدایتان را بالا ببرید. این میکروفونها همچنین رفتاری خاص به نام «اثر مجاورتی» دارند که به نفع ضبط پادکست و انتشار آن است.
اثر مجاورتی یعنی هرچقدر میکروفون داینامیک کاردیوید به منبع صدا نزدیکتر باشد بِیس یا پاسخ با فرکانس خیلی پایین بزرگتر خواهدبود. اگرچه این ویژگی گاه در ضبطهای عمومی بهعنوان نقطهضعف و عیب این نوع میکروفون قلمداد میشود اما اگر روی صدای انسان به کار برود صوتی قویتر و عمیقتر فراهم خواهدآورد؛ میکروفونهای دیافراگم بزرگ همچون Shure SM7 درست به همین دلیل برای این گونه مصارف همچنان مشهور هستند – آنها میتوانند اصواتی که بِیس بالایی دارند را دریافت کنند بنابراین میتوان آنها را در نزدیکی گوینده قرار داد تا اصوات بیکیفیت صدای انسان را بهبود ببخشند.
البته سوال همینجا است: چرا باید هر یک از این میکروفونها را انتخاب کنیم؟ پیشرفتهای اخیر باعث شدهاند که بعضی نامداران عرصه تولید میکروفونهای پادکست محصولاتی تولید کنند که هر دو نوع اتصال آنالوگ و دیجیتال را پوشش میدهند. میکروفون RØDE NT1 5th generation محصولی است که به تازگی معرفی شدهاست؛ این میکروفون خروجیهای USB و XLR دارد، کپسول کاندنسر دیافراگم بزرگ و فوق آرام دارد و گزینههای DSP روی خود آن وجود دارند تا تقریباً استودیویی کامل درون یک محصول در اختیار شما قرار بگیرد. یا بیایید میکروفون Shure MV7 را بررسی کنیم: میکروفونی داینامیک بر پایه مدل قدیمیتر SM7B که اتصال USB و XLR دارد. این میکروفون مقاومت و قابلیت اطمینان مدل آنالوگ اصلی را همراه با ویژگیهایی بهروزشده – پریسِت صوتی کنترلشده با اپلیکیشن، حالت خودکار که همه کار برایتان انجام میدهد، تنظیم سطح صدای گوینده و تنظیمات حین اجرا با کمترین تلاش – را ارائه میدهد.
لوازم جانبی ضروری
آخرین چیزی که برای ضبط پادکست باید به آن بپردازید لوازم جانبی یا همان اکسسوریهای موردنیاز هستند. بسته به میکروفون انتخابی تعدادزیادی لرزشگیر، پایه میکروفون، پاپ فیلتر، محافظ عایقکننده صدا و انواع دیگری از محصولات دردسترس شما هستند. اگر از میکروفون کاندنسر استفاده میکنید حساسیت بالای آن ممکن است اصوات ناخواستهای را که از نگهداشتن بدنه میکروفون، لرزشهای میز کار یا تکانهای تصادفی ناشی میشوند دریافت کند.
لازم به ذکر است بعضی میکروفونها مثل RØDE NT1نیاز به نصب لرزشگیر دارند ولی بعضی دیگر نصب لرزشگیرداخلی دارند که درون خود محصول تعبیه شدهاست. همین موضوع درباره پاپفیلترها نیز صادق است؛ پاپ فیلتر از ضبط اصوات انفجاری ناخوشایند که هنگام تلفظ «پ» و «ت» ایجاد میشوند جلوگیری میکند. معمولاً وجود چنین فیلترهایی برای رسیدن به نتیجهای باکیفیتتر حین ضبط پادکست ضروری است؛ خوانش دقیق دستورالعمل و توضیحات میکروفون مهم است تا بدانیم که آیا پاپفیلتر مستقیماً همراه دستگاه تعبیه شدهاست – ویژگی مناسبی که بهطور روزافزون به محصولات اضافه میشود – یا باید جدا تهیه شود.
درنهایت استفاده از پایه میکروفون روشی عالی برای استقرار میکروفون روی میز کار است. این پایهها معمولاً حداقل دو یا سه مفصل دارند که باعث میشوند کاربر بتواند خیلی راحتتر موقعیت میکروفون را برای رسیدن به راحتی و صدای ایدهآل تنظیم کند. اتصال پایه میکروفون به میز به انواعی از روشها انجام میشود که قابلاطمینانترین آنها استفاده از گیره سیشکل محکم است.
بعضی میکروفونها، همچون شور SM7B، شور MV7 و بسیاری از میکروفونهای دیگر بهطور خاص برای اتصال به پایه میکروفون طراحی شدهاند. آیا میکروفونی که در طراحی آن به این موضوع توجهی نشدهباشد سراغ دارید؟ اشکالی ندارد چون بیشتر چنین میکروفونهایی با نصبهای جداگانه که اتصال به پایه را آسان میکنند سازگار هستند.
سخن آخر
امیدواریم که این مطلب فرآیند تصمیمگیری درباره میکروفون را – چه پروژه بزرگ باشد چه کوچک و چه تکنفره باشد و چه چندنفره – برای شما اندکی مهیجتر ساختهباشد و از استرس شما نیز کاستهباشد. آنگاه که قدم در مسیر ضبط پادکست میگذارید با هزاران گزینه روبهرو هستید که باید آنها را بررسی کنید اما همانطور که در این مطلب نیز دیدید اینکه بدانیم دقیقاً به چه چیز نیاز داریم و چه میخواهیم به ما کمک میکند دایره انتخابها را کوچک و کوچکتر کنیم و درنهایت به مورد مطلوب خود برسیم. درصورتیکه سوالی دارید که در این مطلب به آن پرداخته نشدهاست لطفا ذیل همین مطلب با ما در میان بگذارید. ما نیز تمام سعی خود را میکنیم که به نظرات و سوالات شما پاسخ بدهیم.
خوشم اومد